EL PALAU DE LA MÚSICA POSA EN MARXA EL “PROGRAMA DE JOVES COMPOSITORS” AMB  LA COMPOSITORA RESIDENT CLAUDIA MONTERO

 

Huit seleccionats optaran a preparar una obra que serà editada i estrenada per l’OV

Un total de 8 joves compositores i compositors seran seleccionats per Claudia Montero, compositora resident del Palau de la Música, perquè una o un treballe amb ella en la Temporada 2020-21 de l’Orquestra de València i, prepare una obra que serà editada i estrenada per la formació simfònica valenciana. Així ho ha transmès la regidora de Cultura i presidenta del Palau de la Música, Gloria Tello, qui ha afirmat que esta nova trobada “ve precedida per l’exitosa i profitosa experiència amb Francisco Coll i que ara conduirà Claudia Montero, una  altra gran compositora molt vinculada a la nostra terra, guanyadorade quatre Grammy llatins i que ha rebut nombrosos encàrrecs de solistes i formacions internacionals”. Tello, a més, ha destacat que amb esta nova trobada “continuem en la nostra línia de donar suport i de visibilitzar la creativitat dels joves autors, aprofundint en la vessant educativa que estem duent a terme”.

Es tracta de la tercera edició d’este programa, afavorit pel director del Palau, Vicent Ros i pel director titular de l’Orquestra de València, Ramón Tebar, qui ha estat treballant amb la compositora, i que es desenvoluparà en dos fases, del 9 al 15 de desembre de 2020 i del 10 al 16 de juliol de 2021. L’admissió de l’alumnat finalitzarà el 30 de novembre, per a després començar el procés de selecció de huit alumnes, que el 9 i 10 de desembre realitzaran un treball individual amb Montero sense orquestra, per a seguir desenvolupant este treball l’11, 14 i 15  del mateix mes, en esta ocasió amb orquestra. Este mateix procés es repetirà del 10 al 16 de juliol.

Les seleccionades i seleccionats compondran una obra d’uns 5 minuts i l’alumne o alumna de millor valoració, treballarà amb Montero com la seua mentora en la temporada 20-21. A més, rebrà l’encàrrec per a escriure una obertura d’entre 5 a 10 minuts de durada, que serà estrenada per l’Orquestra en les pròximes temporades.

Com a novetat es plantejarà la possibilitat de publicar estes obres amb una editorial sota l’assessorament de la compositora resident, i a mes, el material quedarà disponible per a futures utilitzacions en programacions. Així mateix també es plantejarà la possibilitat de fer una gravació, en suport d’àudio i vídeo, de la obra finalista amb finalitats pedagògiques i promocionals a utilitzar per l’Orquestra de València i per la/el compositora/or.

Claudia Montero ha agraït a la direcció del Palau de la Música i al director titular que es duga a terme este programa, i ha afirmat que la trobada “serà l’espai ideal perquè els joves compositors prenguen contacte amb les seues idees, obres i amb la realitat sonora d’eixes idees, que escoltaran en temps real per una orquestra professional”. A més, i mitjançant estes trobades, ha afegit Montero, “estos joves reforçaran el seu coneixement, treballaran amb mi i amb l’Orquestra, i coneixeran a unes altres joves compositors”. Per últim, la compositora resident ha volgut emfatitzar en eixe aspecte social de vinculació entre ells “com a iguals, sota la meua tutela, per a després estendre eixe vincle al món professional, que estic segura serà una experiència valuosíssima per a elles i ells”.

Les bases es poden consultar en https://www.palauvalencia.com/wp-content/uploads/2020/11/Bases-J%C3%B3venes-Compositores-2020-21-22-Revisado-20112020-Cast-Val-Ingl%C3%A9s-DEFINITIVAS….pdf

Claudia Montero és guanyadora de quatre Latin Grammy Awards, en 2014, pel seu Concert per a violí i orquestra de cordes. Millor obra clàssica contemporània, en 2016, pel seu Quartet per a Buenos Aires en la mateixa categoria. Millor obra clàssica contemporània, en 2018, per Llums i Ombres, i millor àlbum de música clàssica per Màgica i Misteriosa. Inicia la seua formació musical en Piano, Pedagogia Musical i Composició en el conservatori Alberto Ginastera, de Buenos Aires. A més, va realitzar el Màster d’Estètica i Creativitat Musical en la Universitat de València.

Va rebre nombrosos encàrrecs de Solistes com Floraleda Sacchi (arpa, Itàlia), Wolfgang Weigel (guitarra, Alemanya), Allison Brewster (piano, els EUA), Yi Fang Huang (violí, Taiwan/Suïssa), Marcelo Brú (cello, l’Argentina), Piero Bonaguri (guitarra, Itàlia), així com d’Orquestres com la Royal Liverpool Philharmonic Orchestra iMünchenPhilharmoniker, entre moltes altres, i també de grups de Cambra com el B3 Brower Trio, American  String Quartet, Quatre en O i Trio Luminar (l’Argentina).

Les seues obres han sigut programades durant 2018 més de 60 vegades arreu del món, i 80 concerts en 2019. Entre els seus pròxims compromisos està l’encàrrec de l’Ocell Fènix Symphony, el de Choral Arts de Washington, la creació d’una obra per a l’ensembleSicaru, una obra per a arpa i orquestra de cordes per a USA, i la seua participació com a productora en diversos projectes discogràfics.

PALAU DE LA MÚSICA DE VALENCIA